Fondul Monetar International (FMI) admite, intr-un raport intern, ca a facut greseli majore in ultimii trei ani in ceea ce priveste gestionarea acordului de finantare externa incheiat cu Grecia, subestimand semnificativ impactul masurilor de austeritate asupra economiei.

Intr-un document intern "strict confidential", FMI noteaza ca a subestimat semnificativ pagubele care aveau sa fie aduse economiei grecesti de masurile de austeritate prescrise guvernului. Grecia este in recesiune de sase ani.

Totodata, FMI admite ca si-a incalcat propriile reguli astfel incat datoria publica uriasa a Greciei sa para sustenabila si ca, in retrospectiva, tara nu respecta trei dintre cele patru criterii de calificare pentru finantare.

Raportul FMI subliniaza insa ca modul in care a fost abordata criza, in coordonare cu Uniunea Europeana, a castigat timp pentru a limita impactul asupra zonei euro. In plus, oficiali FMI considera ca experienta acumulata in Grecia va ajuta in viitoare situatii de criza, iar institutia nu a avut alternative la momentul respectiv, scrie MEDIAFAX.

In ultimii trei ani, mai multi oficiali importanti din cadrul FMI, printre care si directorul executiv Christine Lagarde, au afirmat in repetate randuri ca nivelul datoriei de stat a Greciei este sustenabil, iar imprumuturile pot fi restituite integral si la timp.

Doi fosti oficiali ai FMI sustin ca seful biroului de avocatura din cadrul institutiei, Sean Hagan, a avertizat in repetate randuri la mijlocul anului 2010 ca acordul cu Grecia risca sa incalce regulile Fondului.

In 2010, FMI a modificat reglamentul, introducand prevederi pentru situatii exceptionale, astfel incat tarile sa poata accesa imprumuturi mult mai ridicate decat in mod normal.

"Ceea ce s-a intamplat atunci este mult mai usor de observat in retrospectiva. Nu erau satisfacute toate criteriile pentru accesul exceptional asa cum era definit la acea data. Cu toate acestea, era nevoie urgenta de sprijin", a declarat Lagarde, citata de WSJ. Seful FMI a precizat ca, daca institutia nu si-ar fi modificat regulamentul in 2010, Grecia nu ar fi primit sprijin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.