Statele Unite si Venezuela vor relua dialogul "la un nivel foarte inalt", a anuntat miercuri secretarul american de Stat John Kerry, dupa o intalnire cu ministrul venezuelean de Externe Elias Jaua in marja Adunarii Generale a Organizatiei Statelor Americane (OEA), in Guatemala.

"Am simtit ca este o intalnire foarte, foarte pozitiva", a declarat Kerry intr-o conferinta de presa, dupa aceasta reuniune de aproximativ 40 de minute.

De mai multi ani, Statele Unite si Venezuela au relatii diplomatice tensionate si nu mai sunt reprezentate la nivel de ambasadori, incepand din 2010, ci la nivel de insarcinati cu afaceri, scrie MEDIAFAX.

"Ne-am pus de acord sa instauram un dialog permanent cu scopul de a incerca sa stabilim o agenda" si sa aratam Americii Latine ca StateleUnite si Venezuela sunt pe cale sa isi solutioneze diferendele, a adaugat el.

"Vrem sa gasim pentru tarile noastre o modalitate de a avansa, de a stabili o relatie mai pozitiva", a continuat Kerry.

Secretarul de Stat i-a multumit presedintelui Nicolas Maduro si ministrului Jaua ca au luat initiativa de a solicita aceasta reuniune.

Ea a fost prima intalnire la acest nivel de la moartea, pe 5 martie, a fostului presedinte venezuelean Hugo Chavez, foarte critic la adresa Statelor Unite, desi exporta in aceasta tara 900.000 de barili de petrol pe zi.

Washingtonul si-a exprimat in ultiemle luni speranta construirii unei relatii "productive" cu Venezuela si a oferit asigurari ca nu ia in calcul sanctiuni impotriva Caracasului, in urma alegerii contestate a presedintelui Nicolas Maduro la 14 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.