International6 Iunie 2013

Lectura de un minut

China a anuntat miercuri deschiderea unei investigatii pentru practici de dumping impotriva vinurilor din UE importate in China, ca raspuns la decizia CE de a impune marti taxe de import panourilor solare livrate de companiile chineze in Europa la costuri sub pretul de productie.

Eventualele taxe impuse de Beijing ar afecta cel mai puternic Franta, principalul exportator european de vin catre China. Franta a sustinut decizia CE de a impune taxele de import, fata de Germania, care a incercat sa convinga Comisia si alte state europene sa negocieze o alta solutie.

Ministerul Comertului de la Beijing a afirmat ca Europa "a impus cu incapatanare taxe injuste", iar guvernul chinez a inceput o ancheta impotriva vinurilor importate din UE, care vizeaza proceduri de dumping si subventii incorecte. Ancheta a fost declansata la cererea producatorilor chinezi de vin, potrivit CNBC.

Producatorii europeni de vin au beneficiat in ultimii ani de pe urma cresterii cererii consumatorilor chinezi. China a importat anul trecut 430 de milioane de litri de vin, din care mai mult de doua treimi din UE. Importurile s-au situat la 170 milioane de litri numai din Franta.

Comisia Europeana a criticat decizia Beijingului si a negat ca exportatorii europeni ar vinde ieftin in China vin subventionat, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Citeste si:
Volkswagen Golf, cel mai înmatriculat model în Europa în luna aprilie
Volkswagen Golf, cel mai...

"Consideram ca nu exista o situatie de dumping de vin european pe piata chineza. Din exporturile de 763 milioane de euro ale UE catre China, 546 milioane de euro sunt din Franta. Spre deosebire de Germania, Franta a sustinut sanctiuni dure impotriva importurilor de panouri solare din China", a postat pe Twitter un purtator de cuvant al Comisiei, conform MEDIAFAX.

Executivul comunitar a decis aplicarea, incepand cu 6 iunie, a unei taxe de 11,8% importurilor de panouri solare din China. Tariful va ramane in vigoare timp de doua luni, timp in care se va inerca negocierea unei intelegeri, dupa care vor urca la un nivel mediu de 47%, cu un maxim de pana la 68%. Tarifele vor ramane in vigoare pana la sfarsitul anului, dupa care prelungirea acestora necesita un acord al statelor UE.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.