International6 Iunie 2013

Lectura de un minut

Budapesta se pregateste de cresterea nivelului apelor Dunarii, care ar urma sa depaseasca recordul din 2002, in timp ce starea de alerta a fost instituita in departamentele Pesta (centru), Komarom-Esztergom (nord) si Györ-Moson-Sopron (vest).

"Potrivit ultimelor date, viitura va sosi la Budapesta nu duminica, ci luni, cu un nivel de 875 de centimetri", a anuntat miercuri Ministerul ungar de Interne. In 2002, nivelul apelor Dunarii a urcat pana la 849 de centimetri in capitala ungara.

Autoritatile au preconizat initial o crestere maxima a nivelului apelor pentru sambata, apoi au anuntat-o pentru duminica, scrie MEDIAFAX.

"Cantitatea de apa care vine este atat de mare incat reprezinta o amenintarea reala pentru vietile oamenilor, insa, cu o cooperare buna, vom putea proteja pe toata lumea", a subliniat premierul Viktor Orban, adaugand ca ar putea avea lor evacuari masive de locuinte in zilele urmatoare.

Digurile sunt consolidate cu saci de nisip pe o distanta de 191 de kilometri in nord si vest, considerate drept zone critice, a adaugat ministerul in comunicat. In capitala, cheiurile sunt inchise, iar accesul pe Insula Margareta, in centrul capitalei, este interzis. Cele doua hoteluri de pe insula, Danubius Health Spa si Grand Hôtel vor fi evacuate cel tarziu miercuri la pranz.

Citeste si:
Noblesse Group a lansat Kangen Center România Noblesse
Noblesse Group a lansat...

In afara de Insula Margareta, cartierul Romai, situat pe malul Dunarii, in nordul capitalei ungare, este zona cea mai amenintata si, in consecinta, Guvernul ungar a construit un nou sistem de diguri mobile, pentru care cresterea nivelului apelor in curs va fi un prim test.

Guvernul poate face apel la un personal "anticatastrofa" de aproape 10.000 de persoane, la 3.600 de politisti si aproximativ 8.000 de militari, a declarat Viktor Orban, care a facut un tur al instalatiilor de protectie civila din tara.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.