NATO a incercat marti sa calmeze polemica provocata in America Latina de anuntul Columbiei privind o apropiere de Alianta Nord-Atlantica, anuntand ca o aderare a acestei tari ar fi imposibila din cauza departarii geografice.

Columbia "nu raspunde criteriilor de aderare" la NATO, al carui tratat stabileste ca aceasta este "deschisa statelor din regiunea Atlanticului de Nord", a declarat un oficial de rang inalt din cadrul NATO.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat sambata la Bogota ca, in "iunie, NATO va semna un acord cu Guvernul columbian (...) cu scopul de a initia un proces de apropiere de organizatie". Acest anunt a provocat reactii puternice din partea mai multor lideri latino-americani de stanga, scrie MEDIAFAX.

"Nu exista un plan in viitorul apropiat de semnare a unui parteneriat intre Alianta (Nord-Atlantica) si Columbia", a precizat oficialul de la Bruxelles. "Insa examinam posibilitatea de a desfasura activitati specifice impreuna", a adaugat el, citand un acord de schimb de informatii clasificate.

"Acest acord va fi precursorul unei eventuale viitoare cooperari cu Columbia pe care aliatii o vor stabili via NATO", potrivit acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.