Strigand "noi vrem libertate", o suta de persoane au manifestat luni in fata consulatului Turciei la New York, solicitand demisia premierului Recep Tayyip Erdogan si exprimandu-si solidaritatea cu protestatarii turci, in timp ce o mie de sustinatori ai stangii manifestau la Atena.

"Noi vrem libertate", "Erdogan, demisia!", scandau manifestantii adunati la intersectia dintre 3rd Avenue si 50th Avenue sub supravegherea stricta a politiei, la ora pranzului.

Unii purtau purtau portretul premierului insotit de simboluri naziste, altii drapeluri turce. "Turcia, nu esti singura!", "opriti brutalitatea politiei", denuntau alte pancarte afisate de manifestantii stransi in spatele unui cordon de securitate.

Acesti manifestanti, majoritatea turci, isi afisau astfel solidaritatea cu cei care de patru zile manifesteaza la Istanbul si in alte orase ale Turciei. De asemenea, cateva mii de greci, majoritatea de stanga, au manifestat luni seara la Atena pentru a isi arata sustinerea fata de protestatarii turci, scrie MEDIAFAX.

"Autoritarismul se distruge in strada, solidaritate cu poporul turc", au scandat aproape o mie de manifestanti membri ai mai multor partide de stanga, printre care principalul partid de opozitie grec, Syriza.

"Din piata Taksim pana la Atena, luptam impotriva saraciei si a foametei", scandau manifestantii facand aluzie la piata care a servit drept punct de intalnire pentru manifestanti.

Mii de persoane au invadat din nou luni seara piata Taksim din Istanbul, in timp ce politia a intervenit pentru a dispersa o manifestatie din fata biroului sefului guvernului aflate la marginea orasului, au constatat jurnalistii AFP.

La Ankara, in piata Kizilay, politia a intervenit de asemenea violent pentru a dispersa sute de persoane, majoritatea studenti si liceeni. Guvernul islamo-conservator se confrunta de patru zile cu cea mai puternica contestare de la venirea sa la putere in 2002.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.