Politia turca a arestat 939 de persoane in timpul celor 90 de manifestatii care au avut loc vineri si sambata in mai multe orase ale tarii, a anuntat ministrul turc de interne, Muammer Guler, scrie realitatea.net.

Potrivit ministrului turc de interne, Muammer Guler, citat de agentia Reuters, in protestele violente au fost ranite 79 de persoane. Manifestatiile au fost declansate de interventia in forta a politiei pentru evacuarea a cateva sute de activisti care ocupau de trei zile Parcul Gezi, din Piata Taksim, in incercarea de a impiedica taierea a 600 de copaci ce nu permiteau ridicarea unui controversat proiect imobiliar.

De la Istanbul protestele s-au extins in alte orase, precum Izmir (vest), Antalya (sud) sau capitala Ankara, si au capatat un pronuntat caracter politic, manifestantii exprimandu-si nemultumirea fata de politica guvernului.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a admis sambata ca politia a actionat in anumite cazuri intr-un mod 'extrem', dar a refuzat sa reconsidere proiectul de amenajare urbana contestat. Uniunea Europeana si Statele Unite au exprimat preocupare in legatura cu violentele produse, lansand apeluri la calm, relateaza ziarul turc Hurriyet, in editia online. Jen Psaki, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american, a declarat ca Washingtonul este preocupat de actiunile brutale ale politiei turce.

"Credem ca stabilitatea pe termen lung a Turciei, siguranta si prosperitatea pot fi garantate doar prin respectarea drepturilor fundamentale. Dreptul la manifestatii este unul dintre acestea. Aceste drepturi sunt foarte importante intr-o democratie sanatoasa", a spus Psaski, citat de MEDIAFAX.

Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International a condamnat brutalitatea politiei turce. La randul sau, biroul comisarului UE pentru Extindere a cerut respectarea dreptului de participare la manifestatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.