Kosovo a denuntat marti decizia Macedoniei de a nu invita Pristina la un summit regional pe care il gazduieste la inceputul lui iunie, din cauza opozitiei Serbiei, o masura ce contrazice progrese recente intre sarbi si kosovari in normalizarea relatiilor lor sub egida UE.

Acest summit anual al Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) va avea loc in perioada 1-2 iunie la Ohrid, in sudul Macedoniei si va reuni lideri din 12 tari din Balcani si Europa de Sud-Est.

"Participarea Republicii Kosovo la acest summit a fost impiedicata de (...) Serbia si Bosnia(-Hertegovina). Acest lucru este contrar principiilor de buna vecinatate ce reprezinta o conditie pentru integrarea" in UE, a declarat un purtator de cuvant al presedintiei kosovare, Arber Vlaahiu.

Macedonia, care a recunoscut independenta proclamata in 2008 de Kosovo fata de Serbia, a explicat ca nu a fost in masura sa invite o tara ce nu face parte din SEECP "fara acordul tuturor tarilor participante", scrie mediafax.

Cinci din cele douasprezece state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, Romania, Republica Moldova si Bosnia-Hertegovina - nu au recunoscut independenta Kosovo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.