Agentia Japoneza pentru Energie Atomica (JAEA) a anuntat luni ca 30 de cercetatori au fost expusi radiatiilor in timpul unui incident produs intr-un laborator nuclear, revizuind in crestere un prim bilant care anunta patru cercetatori, relateaza AFP.

Incidentul s-a produs joi intr-un laborator de fizica nucleara din Tokaimura (120 de kilometri nord-est de Tokyo), in momentul in care cercetatorii transmiteau un fascicul de proton in aur in cadrul unui experiment de accelerare a particulelor.

Potrivit MEDIAFAX, cincizeci si cinci de angajati lucrau in complex atunci cand a fost declarata o problema cauzata de o supraincalzire.

Conform JAEA, doi cercetatori au fost expusi la radiatii de 1,7 milisievert, adica putin peste echivalentul unui examen radiologic. "Starea lor nu provoaca nicio ingrijorare medicala", a explicat un purtator de cuvant al agentiei.

Comisia Internationala de Protectie Radiologica recomanda ca limita anuala de expunere sa fie de 1 milisievert, dar apreciaza ca o expunere anuala mai mica de 100 milisievert nu reprezinta, statistic, un risc de aparitie a cancerului.

Potrivit JAEA, o substanta radioactiva a fost emisa in mod accidental in timpul experimentului, "din cauza unei supraincalziri provocate in aparenta de probleme tehnice".

O parte din radioactivitatea emisa s-a raspandit in atmosfera, dupa ce angajatii au pus in functiune ventilatoarele pentru a scadea nivelul caldurii in laborator.

Purtatorul de cuvant al JAEA a subliniat ca ventilatoarele nu ar fi trebuit utilizate, evocand o "eroare umana".

Securitatea nucleara este un subiect deosebit de sensibil in Japonia de la accidentul centralei nucleare Fukushima Daiichi in martie 2011, in urma unui cutremur urmat de tsunami, cea mai grava catastrofa nucleara din lume de la explozia centralei nucleare de la Cernobil (Ucraina), in 1986.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.