Secretarul american de Stat John Kerry a aparat duminica recurgerea Statelor Unite la avioane fara pilot pentru a elimina persoanele identificate drept teroristi, subliniind ca asemenea decizii nu sunt luate decat dupa verificari temeinice, relateaza AFP.

"In primul rand, au existat foarte putine atacuri cu drone in timpul acestui an. De ce? Pentru ca eforturile noastre pentru a elimina Al-Qaida din Pakistan au fost reusite", a declarat John Kerry intr-o intalnire cu studentii etiopieni din Addis Abeba, transmite MEDIAFAX.

"In al doilea rand, noi nu deschidem focul decat asupra tintelor teroriste confirmate ca atare, dupa verificari aprofundate", a adaugat Kerry.

Recurgerea americanilor la drone, in scopul urmaririi oficialilor talibani sau liderilor retelelor Al-Qaida, in contextul atentatelor de la 11 septembrie, au provocat o adevarata controversa, indeosebi in Pakistan si Afganistan, deoarece raidurile sunt desfasurate fara informarea prealabila a guvernelor respective si deoarece acestea au provocat uneori victime in randul civililor.

Kerry a dat asigurari ca "programul american de folosire a dronelor este unul dintre cele mai stricte, mai responsabile si mai echitabile".

"Este posibil sa dureze pana la un an pentru a ne asigura ca avem dreptate", in alegerea unei tinte, a continuat seful diplomatiei americane.

In acelasi timp, "nu am deschis niciodata focul asupra tintelor importante, atunci cand am vazut ca exista persoane (civili) in proximitate", a mai explicat Kerry.

Presedintele american Barack Obama a anuntat joi ca a impus reguli stricte pentru a incadra atacurile cu ajutorul avioanelor fara pilot asupra presupusilor teroristi aflati pe teritoriu strain, indeosebi faptul ca o asemenea actiune nu este acceptabila decat in ultima instanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.