Directorul general al FMI Christine Lagarde continua sa dea vineri explicatii justitiei franceze in scandalul Tapie, in a doua zi de audieri, cruciale pentru viitorul politic al sefei institutiei financiare.

Lagarde nu a dorit sa vorbeasca jurnalistilor despre starea sa de spirit, dar s-a oprit pentru cateva secunde pentru a fi fotografiata.

Fost ministru al Economiei in perioada 2007-2011, in timpul presedintiei lui Nicolas Sarkozy, Lagarde a fost audiata joi timp de 12 ore in privinta rolului jucat in litigiul dintre banca Credit Lyonnais si omul de afaceri Bernard Tapie.

In urma audierilor, magistratii ar putea hotari inceperea unei investigatii oficiale privind decizia lui Lagarde, contrar sfaturilor consilierilor din minister, de a utiliza arbitrajul pentru a solutiona un litigiu vechi dintre fosta banca de stat Credit Lyonnais si Tapie.

Tapie, apropiat al fostului presedinte Sarkozy si fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversata in Franta. Litigiul dintre omul de afaceri si Credit Lyonnais se refera la o tranzactie care a avut loc in 1993, cand Tapie a vandut catre banca participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas, scrie MEDIAFAX.

Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie sustinand ca a fost fraudat.

In urma judecarii cazului intr-o comisie de arbitraj, Tapie a obtinut de la stat despagubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decat ar fi putut primi in justitie.

In urma audierii, Lagarde ar putea sa fie declarata martor asistat, statut intermediar intre cel de martor si cel de inculpat, sau sa fie anchetata pentru complicitate la frauda si deturnare de fonduri publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.