Directorul executiv al FMI Christine Lagarde se afla la Paris, unde este audiata de Curtea de Justitie a Frantei privind aprobarea, in 2007, a unei plati de aproximativ 400 milioane euro catre un om de afaceri apropiat fostului presedinte Nicolas Sarkozy.

Lagarde raspunde joi intrebarilor magistratilor de la instanta franceza responsabila de anchetarea neregulilor la nivel ministerial, potrivit BBC.

Seful FMI, fost ministru de Finante al Frantei in timpul administratiei Sarkozy, sustine ca solutia aleasa in privinta litigiului cu controversatul om de afaceri Bernard Tapie era cea mai buna optiune la acea data.

In urma audierilor, magistratii ar putea hotari inceperea unei investigatii oficiale privind decizia lui Lagarde, contrar sfaturilor consilierilor din minister, de a utiliza arbitrajul pentru a solutiona un litigiu vechi dintre fosta banca de stat Credit Lyonnais si Tapie.

Tapie, apropiat al fostului presedinte Sarkozy si fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversata in Franta. Litigiul dintre omul de afaceri si Credit Lyonnais se refera la o tranzactie care a avut loc in 1993, cand Tapie a vandut catre banca participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas, scrie MEDIAFAX.

Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie sustinand ca a fost fraudat.

Tapie a fost inchis timp de aproximativ sase luni in 1997 pentru complicitate la fapte de coruptie in legatura cu aranjarea unui meci de fotbal in 1993. Credit Lyonnais, una dintre cele mai vechi banci franceze, a disparut in 2003, fiind absorbita de grupul Credit Agricole.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.