Trei nave guvernamentale chineze au intrat joi in apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia in Marea Chinei de Est, a anuntat Paza de Coasta nipona.

Aceste nave de supraveghere maritima au patruns catre ora locala 09.30 (03.30, ora Romaniei) in zona de 12 mile maritime (peste 22 de kilometri) din jurul arhipelagului Senkaku, revendicat de Beijing sub numele Diaoyu.

Ultima incursiune de acest tip dateaza din 5 mai. La sfarsitul lunii aprilie, trei nave guvernamentale chineze au intrat, de asemenea, de mai multe ori in apele teritoriale ale arhipelagului, determinand Japonia sa-l convoace pe ambasadorul Chinei in semn de protest.

China trimite in mod frecvent nave, iar uneori avioane, dupa ce Japonia a nationalizat, in septembrie, trei dintre cele cinci insulite, pe care le-a cumparat de la proprietarul lor japonez, scrie MEDIAFAX.

Aceasta initiativa a declansat o saptamana de manifestatii antijaponeze, intre care unele violente, in numeroase orase din China.

In contextul acestor tensiuni, Tokyo a anuntat crearea unei forte speciale de 600 de oameni si 12 nave destinate sa supravegheze si sa protejeze Insulele Senkaku, situate la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le revendica, de asemenea, si la aproximativ 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.