Agricultori japonezi au reinceput de sambata trecuta sa cultive orez la doar 15 kilometri de centrala nucleara avariata Fukushima Daiichi, a anuntat miercuri un oficial local.

Este prima data cand cultivatori reiau aceasta activitate in interiorul fostei zone interzise pe o raza de 20 de kilometri in jurul complexului atomic, dupa cutremurul si tsunamiul de la 11 martie 2011.

Sambata, trei agricultori au plantat aproximativ sase hectare de orez in apropiere de localitatea Tamura, "iar totul a decurs bine, mai ales ca vremea a fost buna", a precizat pentru AFP incarcinatul cu probleme agricole la Fukushima, Tsuneaki Oonami.

"Am decontaminat in mod considerabil campurile de orez si am adus apa pentru irigatii pana aici", a adaugat Oonami, care nu ascunde faptul ca trebuie combatute, de acum inainte, "zvonuri devastatoare" despre produsele locale, scrie MEDIAFAX.

Agricultorii folosesc ingrasaminte pe baza de potasiu pentru a combate absortia de cesiu radioactiv de catre plantele de orez.

Tot orezul recoltat va fi controlat inainte de a fi trimis spre vanzare, a dat asigurari Oonami.

Aceasta zona interzisa a fost refacuta, cu scopul de a permite oamenilor sa aiba acces la zone in care nivelul de radiatii a fost apreciat relativ putin ridicat.

Zeci de mii de persoane nu pot sa se intoarca la casele lor inca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.