Tornadele sunt un fenomen obisnuit in zona Marilor Campii din Statele Unite, dar cea de luni soldata cu cel putin 24 de morti de la periferia Oklahoma City a fost una dintre cele mai puternice, o situatie rar intalnita in orase, afirma expertii.

"Este o tornada de catogoria EF-5, nivelul maxim al clasificarii", cu rafale de vant cu viteze de peste 320 de kilometri pe ora, a declarat pentru AFP Kelly Pirtle de la laboratorul national ce studiaza furtunile cele mai puternice in cadrul agentiei oceanografice si atmosferice americane (NOAA).

"Avand in vedere amploarea pagubelor, am stabilit ca este vorba despre o tornada EF-5", a precizat ea din Norman, in Oklahoma.

Aceasta inseamna ca tornada care a distrus numeroase locuinte, doua scoli si un spital a fost insotita de "rafale de vant cu viteza de peste 320 de kilometri pe ora", a adaugat ea, scrie MEDIAFAX.

Depresiunea a fost clasificata initial de nivel EF-4, cu o viteza de 260-320 de kilometri pe ora.

Acest fenomen este relativ comun in Statele Unite, subliniaza NOAA. Majoritatea se produc in statele din Marile Campii: Texas, Oklahoma, Kansas dar si in Florida.

Cu 1.200 de tornade in medie pe an, Statele Unite sunt tara cu cel mai mare numar de tornade din lume. Pe locurile urmatoare se afla Argentina si Bangladesh, precizeaza agentia.

"Doar 2 la suta dintre tornadele din Statele Unite ating acest nivel", a subliniat anterior Andrew Barrett, meteorolog la Universitatea Reading (Marea Britanie).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.