Statele Unite si-au exprimat luni preocuparile cu privire la reprimarea libertatii de exprimare in Egipt, in special in privinta militantilor politici si a jurnalistilor, la aproape un an de la alegerea in functie a presedintelui Mohamed Morsi.

"Suntem profund preocupati de aceasta tendinta in crestere de a pedepsi sau a descuraja expresia politica in Egipt. Multi indivizi, printre care jurnalisti, bloggeri sau militanti, au fost arestati - unii anchetati in justitie - pentru defaimarea personalitatilor guvernamentale", a denuntat in cadrul conferintei sale de presa purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat, Patrick Ventrell.

"Astfel de acuzatii nu corespund obligatiilor internationale ale Egiptului, normelor internationale in materie de libertati de expresie si de asociere si (...) reprezinta un pas inapoi in tranzitia democratica a Egiptului", a adaugat diplomatul american citind un comunicat si fara a face referire la cazuri specifice, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite au mai avertizat Cairo si in ultimele saptamani.

In aprilie, secretarul de Stat John Kerry a exprimat de doua ori "realele preocupari" ale guvernului sau in fata "directiei" adoptate de Egipt in materie de politica, economie si Drepturilor Omului, in special cu privire la restrictiile asupra libertatii de exprimare.

Aliat timp de 30 de ani al regimului lui Hosni Mubarak, Washington are foarte mare grija in ceea ce priveste relatiile cu "noul Egipt". Pentru americani, dilema este de a sustine aspiratiile democratice ale egiptenilor fara a mania unul dintre principalii sai aliati regionali, legat de Israel printr-un tratat de pace.

In martie Kerry i-a acordat lui Morsi 250 de milioane de dolari ca asistenta, insa a conditionat cotinuarea ajutorului prin reforme politice si economice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.