O pondere de 94 la suta din zonele pentru scaldat ale UE respecta standardele minime pentru calitatea apei, iar in 78 la suta dintre cazuri calitatea este "excelenta".

Potrivit raportului anual al Agentiei Europene de Mediu cu privire la calitatea apei pentru scaldat din Europa, aproape cu doi la suta mai multe zone indeplinesc cerintele minime in comparatie cu anul trecut, iar Cipru si Luxemburg se remarca prin faptul ca toate zonele lor pentru scaldat au o calitate excelenta a apei.

Alte opt tari au valori excelente ale calitatii apei, depasind astfel media UE: Malta (97 la suta), Croatia (95 la suta), Grecia (93 la suta), Germania (88 la suta), Portugalia (87 la suta), Italia (85 la suta), Finlanda (83 la suta) si Spania (83 la suta), remarcandu-se o imbunatatire a rezultatelor fata de anul trecut, pe tendinta pozitiva de cand a inceput monitorizarea apelor pentru scaldat, in 1990, in temeiul unei directive europene.

"Este incurajator sa constatam cum calitatea apelor pentru scaldat din Europa continua sa se amelioreze. Cu toate acestea, mai raman inca multe de facut pentru a garanta ca toate apele noastre sunt adecvate pentru scaldat si pentru baut si ca ecosistemele acvatice sunt intr-o stare buna. Apa este o resursa pretioasa si trebuie sa punem in practica toate masurile necesare pentru a o proteja in totalitate", a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik.

In fiecare an, Agentia Europeana de Mediu (AEM) colecteaza date privind calitatea apei pentru scaldat - stranse de autoritatile locale de la peste 22.000 de zone din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Croatia si Elvetia - si masoara nivelurile de bacterii provenite din apele uzate si de la animale. Mai mult de doua treimi din zone sunt plaje costiere, cu raurile si lacurile alcatuind restul, scrie MEDIAFAX.

"Raportul de azi dovedeste ca, in general, calitatea apelor pentru scaldat este foarte buna, insa mai exista unele zone cu probleme de poluare, astfel incat oamenii sunt incurajati sa verifice calitatea locului lor preferat pentru inot", considera directorul executiv al AEM, Jacqueline McGlade.

Fiecare raport anual se bazeaza pe date din sezonul de scaldat precedent, astfel incat raportul din acest an este o compilatie a datelor colectate in vara lui 2012.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

In pofida imbunatatirii generale, raportul din acest an arata ca aproape doi la suta din zonele pentru scaldat reprezentate de plaje, lacuri si rauri au o calitate proasta a apei. Cele mai multe zone pentru scaldat neconforme se afla in Belgia (12 la suta), Olanda ( sapte la suta) si Marea Britanie (sase la suta). Unele din aceste plaje au trebuit sa fie inchise in timpul sezonului 2012, arata CE.

In general, locurile costiere pentru scaldat sunt de buna calitate, mai mult de 95 la suta din zonele de acest fel din UE indeplinind cerintele minime, iar 81 la suta fiind apreciate ca excelente. Prin comparatie, 91 la suta din apele pentru scaldat din lacuri si rauri au o calitate peste pragul minim, iar 72 la suta sunt de calitate excelenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.