Nu este posibil sa se estimeze evolutia gripei aviare care s-a declansat in China, a apreciat luni directoarea generala a OMS, Margaret Chan.

"Nimeni nu poate prezice care va fi evolutia acestei crize", a declarat aceasta la Geneva in deschiderea Adunarii mondiale a sanatatii, subliniind totusi ca "in prezent transmiterea de la om la om a virusului este neglijabila". "Virusurile gripei aviare sufera mutatii constant", a amintit ea.

Aproximativ 3.000 de delegati din 194 de state membre ale Organizatiei mondiale a sanatatii (OMS) asista la reuniunea anuala, care are loc la Geneva pana la 28 mai.

Chan a multumit Chinei pentru colaborarea sa stransa cu OMS precum si pentru supravegherea a mii de persoane care intra in contact cu pacientii, dintre care sute de angajati medicali. Din luna martie o suta de cazuri de contaminare cu virusul H7N9 au fost confirmate "insa dupa inchiderea pietelor de pasari vii numarul cazurilor noi a scazut radical", a continuat directoarea OMS, scrie MEDIAFAX.

Aceasta a vorbit de asemenea despre bolnavii infectati din septembrie 2012 cu coronavirusul similar SRAS, detectat pentru prima data in Orientul Mijlociu. "Pana in prezent 41 de cazuri, dintre care 20 de decese au fost inregistrate", a declarat aceasta, adaugand ca "desi numarul cazurilor ramane redus, transmiterea de la om la om a avut loc si membri ai personalului medical au fost contaminati".

Au trecut zece ani de la pandemia SRAS (Sindromul respiratoriu acut sever), pornita din China, care a cauzat moartea a peste 800 de persoane si a provocat ingrijorari in intreaga lume.

"Aceste doua noi boli ne amintesc ca amenintarea noilor maladii si a pandemiilor este inca prezenta. Mutatiile constante si adaptarea sunt mecanismele de supravietuire in lumea microbilor. Inca ne mai surprind".

Citeste si:
Cîțu: Uniunea Europeană este un proiect în continuă evoluție pe...
Cîțu: Uniunea Europeană este...

Aceasta a subliniat importanta informarii rapide a OMS in "mod total transparent", amintind ca o "amenintare intr-o regiune poate deveni o amenintare pentru toti".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.