Guvernul israelian vrea sa autorizeze a posteriori patru colonii ilegale din Cisiordania, pe care a promis sa le demoleze, cel putin partial, a afirmat joi Organizatia israeliana anticolonizare Pacea Acum.

Intr-un raspuns scris la in recurs in fata Curtii Supreme de Justitie din Israel impotriva a sase colonii, Guvernul a afirmat ca in cazul a patru dintre ele, terenurile au fost practic cumparate de la proprietarii privati palestinieni, a explicat ONG-ul.

"In raspunsul sau, Guvernul si-a declarat intentia de a legaliza patru avanposturi in sectoare izolate", denunta acest comunicat, citand coloniile ilegale Givat Assaf, Givat HaRoeh, Maaleh Rehavam si Mitzpe Lachish.

Aceste avanposturi figureaza pe o lista de sase, realizata in 2005 de Guvern in vederea demolarii lor imediate, ordonata de justitia israeliana. O serie de apeluri interceptate de guvernele care s-au succedat la putere au intarziat punerea in aplicare a acestor decizii, scrie MEIDAFAX.

O audiere a Curtii Supreme a fost stabilita pentru data de 22 mai, special pentru acest scandal.

Pana la aceasta ora niciun oficial irsaelian nu a reactionat pana in prezent la aceste afirmatii.

"Decizia contribuie la distrugerea eforturilor americane de relansare a procesului de pace", a apreciat purtatorul de cuvant al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Roudeina, amintind ca orice forma de colonizare israeliana asupra Teritoriilor Palestiniene, ar fi ilegala, potrivit declaratiilor transmise de agentia oficiala Wafa.

Pacea Acum mai considera ca "intentia de a legaliza avanposturile ca noi colonii nu este decat o palma data noului proces de pace", initiat de secretarul american de Stat, John Kerry.

"Guvernul arata ca nu este angajat in vederea pacii si nici a unei solutii cu doua state, israelian si palestinian", a continuat ONG-ul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.