O fotografie cu premierul japonez in cabina de pilotaj a unui avion de vanatoare, inscriptionat cu numarul 731, era prezentata miercuri de presa sud-coreeana, care scrie indignata ca 731 a fost numele unei unitati renumite pentru cruzimea sa in al Doilea Razboi Mondial.

In fotografie, Shinzo Abe ridica degetul mare, zambind, asezat in cabina de pilotaj a unui avion de vanatoare pentru antrenament pe care scrie mare numarul 731.

Potrivit MEDIAFAX, acesta era numarul unei unitati secrete de cercetari biologice si chimice care a efectuat experimente pe oameni in timpul razboiului sino-japonez (1937-1945) si celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Cu baza in nord-estul Chinei, la Harbin, unitatea 731 efectua experimente pe prizonieri chinezi, sud-coreeni si sovietici.

"Provocarile fara sfarsit ale lui Abe!", se revolta Chosun Ilbo, cel mai important cotidian sud-coreean. "Poza lui Abe reaminteste ororile unitatii 731", scrie publicatia Korea JoogAng Daily.

Fotografia a fost realizata intr-o baza militara aeriana japoneza, in prefectura Miyagi (nord-est).

"Nu exista nicio semnificatie speciala in numarul inscriptionat pe avionul de antrenament in care premierul a urcat duminica", a declarat ministrul japonez al Apararii, la Tokyo.

Relatiile Japoniei cu China si Coreea de Sud raman profund marcate de ocupatia japoneza a Peninsulei Coreene (1910-1945), iar alegerea, in decembrie, a lui Shinzo Abe, care alterneaza intre transmiterea de semnale calde si reci, a nemultumit presa si o parte a opiniei publice sud-coreene.

Premierul japonez vrea sa reformeze Constitutia pacifista a tarii sale, care ii interzice sa recurga la razboi, si doreste sa revizuiasca declaratia oficiala din 1995 privind "remuscarile" Japoniei.

El a repetat, insa, ca Guvernul pe care il conduce nu intentioneaza sa revina asupra recunoasterii din partea Japoniei a suferintelor indurate de unele popoare asiatice in timpul ultimului conflict mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.