Iranul l-a convins pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, sa permita miscarii siite libaneze Hezbollah sa deschida un front impotriva Israelului in zona Inaltimilor Golan, relateaza ziarul arab Al-Hayat, cu sediul la Londra, citat de Haaretz.

Potrivit publicatiei, regimul de la Damasc a fost convins in legatura cu necesitatea deschiderii unui nou front impotriva Israelului in zona Platoului Golan, urmand sa ofere sprijin logistic miscarii Hezbollah in aceasta campanie militara, transmite MEDIAFAX.

De asemenea, regimul sirian, care se confrunta cu un conflict civil, va permite accesul combatantilor arabi si musulmani pentru a participa la eventuale operatiuni impotriva Israelului.

Conform publicatiei arabe, care citeaza surse iraniene, Teheranul incearca astfel sa transmita un mesaj clar comunitatii internationale ca este pregatit sa intervina militar pentru a impiedica inlaturarea regimului Bashar al-Assad.

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, si liderul miscarii Hezbollah, Hassan Nasrallah, avertizau saptamana trecuta ca vor redeschide un nou "front de rezistenta" impotriva Israelului, ca reactie la raidurile aeriene israeliene si pe fondul situatiei conflictuale din Siria. Bashar al-Assad si tatal sau, Hafez al-Assad, au pastrat armistitiul patru decenii in zona Podisului Golan, aflat sub controlul Israelului, in pofida starii de razboi dintre cele doua tari. Dar, dupa raidurile aeriene efectuate de Israel in Siria la inceputul lunii mai, Bashar al-Assad a amenintat, potrivit presei libaneze si israeliene, ca va transforma Inaltimile Golan intr-un "front de rezistenta", sugerand ca a ordonat gruparilor subordonate sa lanseze atacuri impotriva statului evreu.

La randul sau, aliatul Damascului, Hassan Nasrallah, liderul miscarii siite libaneze Hezbollah, a promis ca va intensifica atacurile pentru "eliberarea Podisului Golan". Ca reactie la raidurile aeriene israeliene, Nasrallah a declarat ca Siria va intensifica livrarile de armament destinate miscarii Hezbollah, care a fost implicata intr-o conflict cu Israelul, cateva saptamani, in anul 2006.

Aviatia militara israeliana a efectuat mai multe raiduri la periferia Damascului, la inceputul lunii mai, atacand vehicule care ar fi transportat arme destinate miscarii siite Hezbollah.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.