Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat, luni, la Targu Mures, ca UE va face fata provocarilor globale doar daca inceteaza "santajul" statelor membre si se realizeaza o uniune politica.

Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat luni, in cadrul mesei rotunde cu tema "Cetatenie europeana" de la Targu Mures, ca "e plina mapa fiecarui comisar european cu subiecte blocate, dar care sunt importante pentru cetatean" si ca UE va face fata provocarilor globale doar daca inceteaza "santajul" statelor membre si se realizeaza o uniune politica, potrivit MEDIAFAX.

Iuliu Winkler a spus ca inca din 1946 s-a pus problema daca se vrea o Europa federala sau una federativa, iar in actuala perioada de criza dezbaterea e si mai dificila. El a sustinut ca UE ar trebui sa fie "o uniune politica" in care statele membre sa cedeze din suveranitate in favoarea Bruxelles-lui, argumentand ca banii sunt astfel cheltuiti mai eficient.

"Este o dezbatere care acum este grea pentru ca e criza si, in momente de criza, cand ai pierdut locuri de munca, cand ai greutati in a-ti achita taxele si a plati facturile, toate nenorocirile apar din nou - cu extremism, nationalism, antisemitism. (...) In conditiile acestea se vorbeste despre suveranitate. Cum sa decida UE asupra bugetului Romaniei? Cum sa decida UE asupra problemelor noastre? Cum sa cedam suveranitatea? Pentru ca asta este uniune politica, Statele Unite ale Europei inseamna ca mergem pe aceasta cale pe care atributiile statelor membre scad in anumite domenii in favoarea Bruxelles-ului", a spus Iuliu Winkler.

In opinia sa, fondurile europene sunt cheltuite mai eficient decat cele din bugetul national. "Venim cu piepturile inflacarate sa ne aparam suveranitatea, dar nu punem intrebarea care din domeniile suveranitatii vrem sa le punem in comun la Bruxelles? Pentru ca in foarte multe domenii, de exemplu la fondurile de coeziune si fondurile structurale, s-a dovedit clar in 20 de ani ca un euro cheltuit dintr-un buget comun, din bugetul UE, este mai eficient decat un euro sau echivalentul cheltuit dintr-un buget national", a spus Winkler, care a adaugat ca daca exista un buget european "probabil ca aveam si noi autostrazi".

Parlamentarul european a subliniat ca un alt avantaj al constituirii UE ca uniune politica ar fi ca ar putea purta negocieri pentru toate statele membre in domenii sensibile, precum achizitia de energie.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.