Congresul american a incercat sa inteleaga joi, la aproape o luna dupa atentatul mortal din timpul maratonului de la Boston, de ce "sistemul a dat erori", fiind luate in calcul proasta circulatie a informatiilor sau lipsa de cooperare intre serviciile de informatii si politie.

Supus intrebarilor unor alesi dornici sa-si contureze o ancheta personala cu privire la atacul terorist din 15 aprilie, seful politiei din Boston, Edward Davis, a recunoscut, primul, lipsa de cooperare intre diferite servicii din cadrul politiei.

El a admis ca a aflat despre fratii Tarnaev, acuzati ca au comis atacul, abia la 48 de ore dupa producerea exploziilor, care s-au soldat cu trei morti si peste 260 de raniti pe linia de sosire a maratonului de la Boston.

Cu toate acestea, o ancheta a FBI, alertat de serviciile de informatii rusesti, a fost deschisa, apoi inchisa, pentru cel mai in varsta dintre cei doi ceceni, Tamerlan Tarnaev. Decedat intr-o cursa de urmarire declansata de politie, Tamerlan a fost inmormantat, in cele din urma, a anuntat politia joi, dupa ce autoritatile din orasul Cambridge, unde traia, au refuzat sa-l inhume, scrie MEDIAFAX.

Davis a admis ca nu a fost informat, inainte de atacurile din 15 aprilie, in privinta radicalizarii lui Tamerlan Tarnaev, calatoriei sale in Cecenia sau activitatilor pe Internet, unde posta inregistrari video cu propaganda islamista.

"Vineri dimineata (19 aprilie), am inceput sa avem informatii privind identitatea unor indivizi", afirma cu parere de rau Ed Davis, interogat de catre alesi ai Comisiei pentru Securitate Nationala din Camera Reprezentantilor.

La randul sau, supus intrebarilor, directorul pentru securitate interna din Massachusetts, Kurt Schwartz, a recunoscut ca "niciun membru al politiei din statul Massachusetts, nici din centrul de strangere (a informatiilor) nu a auzit vorbindu-se despre fratii Tarnaev, inainte de atentat".

In opinia presedintelui Comisiei, Michael McCaul, care a deschis o ancheta parlamentara, a existat o proasta functionare. "Ma tem ca autorii atentatului de la Boston au reusit pentru ca sistemul nostru a dat erori", a afirmat el.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.