Rusia comemoreaza joi victoria in 1945 asupra regimului nazist cu o defilare la care participa peste 11.000 de militari in Piata Rosie din Moscova si bombardiere, sub privirile presedintelui Vladimir Putin.

Camioane militare care transporta lansatoare de racheta strategice si alte arme au defilat in centrul capitalei rusesti pentru a marca sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial celebrat la 9 mai in fosta URSS, actul de capitulare fiind semnat seara tarziu, la 8 mai la Berlin, respectiv 9 mai dupa ora Moscovei.

La ora 10.00 (09.00 ora Romaniei), dupa orologiul Kremlinului, o liniste mormantala s-a lasat peste Piata Rosie, plina de militari, si peste tribuna oficiala, unde se aflau Vladimir Putin si numerosi veterani si invitati.

Parada militara a inceput cu trecerea in revista a trupelor de catre ministrul Apararii, Serghei Soigu, in picioare, intr-o limuzina neagra decapotabila, salutand miile de soldati si ofiteri care au strigat in cor traditionalul "Ura!", sub cerul senin si pe o temperatura de primavara.

"Ne vom aminti intotdeauna ca Rusia, Uniunea Sovietica, a fost cea care a determinat esecul proiectelor odioase, sangeroase ale nazistilor, si i-au impiedicat sa controleze lumea", a declarat Vladimir Putin, intr-o scurta alocutiune.

"Soldatii nostri au salvat libertatea si independenta aparand cu abnegatie patria, eliberand Europa si obtinand o victorie a carei grandoare va ramane in memorie timp de secole", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

"Facem totul pentru ca nimeni sa nu poata declansa un razboi undeva. Facem totul pentru a spori securitatea pe planeta", a declarat Putin.

Numeroase regimente ale armatei ruse au defilat apoi pe muzica si in pas cadentat in Piata Rosie, urmate de blindate si de artilerie grea intr-o demonstratie de forta, demna de Uniunea Sovietica. Pe cer, 68 de elicoptere si avioane printre care bombardiere strategice - un numar record pentru comemorarea a 68 de ani de la sfarsitul razboiului - au survolat Piata Rosie.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Peste 25 de milioane de cetateni sovietici au murit in cel de-al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.