Sutka City TV, o televiziune dedicata exclusiv romilor, a fost lansata la Paris, avand ca scop principal sa arate "adevarata fata a romilor", potrivit unui reportaj realizat de France 24.

Lansata in septembrie 2012, la Paris, Sutka TV este "prima televiziune dedicata exclusiv romilor", potrivit patronului ei, Andrijano Dzeladin. "Este prima televiziune din lume dedicata romilor, am investit in ea tot ce aveam, toate economiile mele", spune acest rom originar din Macedonia, intr-un interviu pentru France 24.

Ideea infiintarii acestei televiziuni - care este retransmisa de compania Free, ce furnizeaza servicii TV prin satelit - dateaza din 2010, cand, intr-o zi, din intamplare, Andrijano, pasionat de actualitatea politica, l-a auzit vorbind la radio RMC pe jurnalistul Jean-Jacques Bourdin despre expulzarea dintr-un cartier periferic al Parisului a unui grup de romi. "Am sunat la radio, aveam chef sa le spun ca romii nu inseamna doar asta. Bourdin m-a lasat in direct si am spus: «Eu va voi arata adevaratul nostru chip»", a povestit Dzeladin.

Doi ani mai tarziu, Sutka a inceput sa emita din Paris, din arondismentul al XIX-lea.

Dzeladin spune ca a invatat tot ceea ce inseamna televiziune de unul singur, pentru a demonstra ca "nu toti romii sunt delincventi, hoti". "Avem o cultura, un imn, un steag, integritate", spune acesta. "Putem fi jurnalisti, medici, pictori. Dar putina lume stie asta", adauga el, explicand ca doreste ca prin aceasta televiziune sa demonteze prejudecatile, dar si ca romii sa poata sa isi exprime punctele de vedere, scrie MEDIAFAX.

"In toate emisiunile se vorbeste in limba romani. Putem vorbi in franceza, un pic in engleza, depinde de interlocutor, insa, in general, vorbim in limba noastra, in dialectele noastre", spune Dzeladin.

In majoritatea emisiunilor difuzate de Sutka - culinare, culturale si muzicale, in principal -, telespectatorii pot interveni in direct, pentru a-si prezenta opiniile privind subiectele care sunt prezentate. "Indiferent ca vin din Serbia, Macedonia, Romania, Bulgaria sau din alte parti, obiceiurile se schimba, iar oamenii vor sa-si exprime punctul de vedere", mai spune patronul Sutka.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

"Tanara" televiziune se confrunta insa si cu probleme. In prezent, echipa televiziunii este formata din doi angajati, Andrijano si "bratul sau drept". Patronul televiziunii se ocupa de prezentare, tehnica, regie, marketing, achizitionarea materialelor. Din acest motiv, uneori exista probleme tehnice. Si, nu in ultimul rand, Dzeladin se confrunta cu lipsa unui spatiu corespunzator, televiziunea avand sediul intr-un apartament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.