Difuzarea unor imagini cu Nelson Mandela, luni seara, de catre televiziunea publica, provoaca nemultumire in Africa de Sud, unde numerosi sud-africani apreciaza drept indecenta prezentarea eroului national, in varsta de 94 de ani, atat de slabit, relateaza AFP.

Imaginile au fost filmate cu ocazia unei vizite efectuate de catre lideri ANC - partidul aflat la putere - la domiciliul lui Nelson Mandela, la Johannesburg, dupa trei saptamani de la externarea acestuia. Mandela a fost tratat de penumonie.

Pe retelele de socializare si in emisiunile difuzate pe posturile de radio, numerosi sud-africani au afirmat ca s-au simtit ofensati sa-l vada astfel expus, pentru marirea unor lideri ai ANC, pe cel numit respectuos "Madiba".

Unii denunta contradictiile acelorasi lideri, care au impus o cenzura totala in presa pe parcursul spitalizarii recente a lui Mandela, refuzand chiar sa dezvaluie numele spitalului, cu scopul de a "pastra intimitatea" fostului presedinte.

In inregistrarea video, Mandela apare asezat intr-un fotoliu, cu picioarele acoperite de o patura si intinse pe un suport. Chipul sau pare de ceara si nu exprima nicio emotie, in timp ce vizitatorii glumesc in jurul lui. La un moment dat, pare sa rosteasca un cuvant.

Aceste imagini contrazic puternic declaratiile facute de catre presedintele Jacob Zuma la sfarsitul vizitei. "El arata foarte bine, am conversat, ne-am strans mainile, zambeste", a spus seful statului sud-african.

Se vede cum eroul national isi inchide ochii in timp ce o persoana face o fotografie cu un flash. Ori, intreaga Africa de Sud stie ca ochii lui Mandela sunt de mai mult timp foarte sensibili la flash-uri, medicii oferind recomandari foarte riguroase fotografilor de presa pe parcursul carierei politice, pentru a evita clipirile frecvente.

"ANC si guvernul nu au incetat niciodata sa dea lectii presei pentru respectarea intimitatii si demnitatii lui Madiba. Acum se vede cum il trateaza", se revolta pe Twitter Patrick Conroy, director de stiri la postul de televiziune privat eNCA.

"A fost trist sa vezi aceste imagini cu Madiba", a comentat, la randul sau, John Robbie, prezentatorul unei emsiuni de dimineata pentru postul de radio 702.

Citeste si:
Top 4 greșeli de evitat atunci când cumperi un TV Smart
Top 4 greșeli de evitat...

"Dupa tot ce a facut acest om pentru noi, iata cum il trateaza. Ca un animal dintr-o gradina zoologica. Rusine noua", a spus, iritat, Marius van der Walt, un jurnalist al postului de radio Jacaranda FM.

Purtatorul de cuvant al ANC, Jackson Mthembu, a intervenit, marti dimineata, pentru a-i apara pe liderii ANC care l-au vizitat pe Mandela. "Noi am vrut sa-l impartasim pe Madiba in fragilitatea sa (...) pentru a le arata sud-africanilor si lumii intregi ca el este in continuare cu noi", a declarat el. "Nu mai este un barbat tanar, va avea in curand 95 de ani si aparea ca orice persoana de varsta sa", a conchis Mthembu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.