Parlamentul sarb a aprobat vineri seara tarziu acordul in vederea unei normalizari a relatiilor Serbiei cu Kosovo, parafat la 19 aprilie, la Bruxelles, sub egida UE, de catre premierii sarb si kosovar.

Acest acord, denuntat de etnici ultranationalisti sarbi din Kosovo, a fost sustinut de o majoritate foarte larga din randul celor 250 de deputati sarbi.

Chiar inainte de vot, deputatii din cadrul coalitiei nationaliste, aflate la putere, si din cadrul opozitiei de centru-stanga au anuntat ca voteaza pentru adoptarea acestui document.

Astfel, dintre cei 203 deputati prezenti, 173 au votat pentru acord, 24 au votat impotriva, iar sase s-au abtinut.

Parlamentul sarb a fost indemnat sa sustina actiunea guvernamentala si nu a votat asupra continutului acordului.

Incheierea acestui acord a fost recompensata luni de catre Comisia Europeana (CE), care a recomandat deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana (UE), scrie MEDIAFAX.

Premierul sarb Ivita Dacici a declarat, adresandu-se deputatilor, ca Serbia "nu mai detine Kosovo de mult timp". "Cineva trebuia sa se angajeze la sarcina" de a incheia un acord cu albanezii din Kosovo, "pentru pune capat trecutului, saraciei si infrangerilor", a spus el.

"Acest lucru este posibil doar daca suntem curajosi (...), daca avem o viziune prin care sa facem din Serbia o tara prospera", a insistat Dacici.

El a subiniat totodata ca acordul nu inseamna "in niciun caz recunoasterea independentei Kosovo".

"Da, am fi putut sa respingem acordul si sa devenim, astfel, o Coree de Nord in Europa. Dar ce s-ar fi intamplat, atunci, cu Serbia?", a spus seful Guvernului sarb.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.