Coreea de Nord a respins vineri oferta sud-coreeana de negociere pe tema complexului industrial de la Kaesong, inchis de facto incepand de la 3 aprilie de catre Phenian, si din care Seulul a amenintat in mod implicit cu retragerea definitiva, potrivit agentiei de presa Yonhap.

Coreea de Sud a dat joi regimului nord-coreean un ultimatum de 24 de ore sa accepte propunerea, avertizand ca altfel se expune unor "masuri semnificative".

"Daca marionetele sud-coreene continua sa agraveze situatia, vom fi nevoiti sa adoptam masuri finale si grave", a anuntat vineri Comisia nord-coreeana pentru Aparare Nationala, citata de Yonhap.

Coreea de Nord a interzis sud-coreenilor accesul in complex, situat pe teritoriul sau, la aproximativ zece kilometri distanta de frontiera, incepand de la 3 aprilie. Regimul a retras cei aproximativ 53.000 de muncitori nord-coreeni, intr-un context de tensiuni foarte puternice in peninsula, scrie MEDIAFAX.

Ultimatumul sud-coreean sugera ca Seulul este pregatit sa retraga in mod definitiv, cel putin pe termen lung, cei 850 de salariati sud-coreeni de la Kaesong, in mare parte cadre ce conduc cele 123 de intreprinderi sud-coreene prezente in complex.

Doar aproximativ 170 de sud-coreeni se afla, in prezent, in complex.

Kaesong este unica dovada a unor eforturi de apropiere intre cele doua Corei, dupa inghetarea relatiilor bilaterale, in 2010. Complexul a generat in 2012 o cifra de afaceri de aproximativ 469,5 milioane de dolari (aproximativ 366 de milioane de euro), un ajutor nesperat in privinta locurilor de munca, platii unor impozite si furnizarii de devize straine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.