Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marti ca Japonia va respinge "prin forta" orice debarcare chineza pe Insulele Senkaku, in jurul carora au fost trimise nave de catre Beijing.

Intrebat in Parlament in legatura cu ordinul pe care l-ar da in cazul in care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de catre Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a raspuns ca "ar fi normal sa ii respingem prin forta in cazul in care se aventureaza sa debarce", scrie MEDIAFAX.

Opt nave guvernamentale chineze au intrat marti in apele teritoriale ale insulelor Senkaku administrate de Tokyo si revendicate de Beijing, in ziua unei importante vizite a deputatilor japonezi la sanctuarul controversat Yasukuni din Tokyo, transmite paza de coasta japoneza.

Este prima data cand un asemenea numar de nave oficiale chineze se afla in acelasi timp in zona de 12 mile marine (aproximativ 22 kilometri) din jurul acestor insule din marea Chinei orientale, dupa ce disputele teritoriale s-au agravat cand Japonia a nationalizat o parte din aceste insule in septembrie.

"Protestam puternic fata de China", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yoshihide Suga, in cadrul unei conferinte de presa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.