Justitia franceza a lansat vineri o ancheta judiciara asupra acuzatiilor privind o sustinere financiara din partea Libiei, in timpul lui Muammar Kadhafi, a campaniei prezidentiale din 2007 a lui Nicolas Sarkozy, a anuntat o sursa judiciara.

Parchetul din Paris a deschis o procedura judiciara cu autor necunoscut pentru "coruptie activa si pasiva", "trafic de influenta", "fals si uz de fals", "abuz de bunuri sociale", "spalare (de bani), complicitate si tainuirea acestor infractiuni", a precizat sursa citata.

Omul de afaceri francezo-libanez Ziad Takieddine a declarat la 19 decembrie ca detine probe cu privire la o finantare de catre Libia a campaniei electorale a lui Sarkozy.

In schimb, judecatorii desemnati nu vor ancheta asupra unui document publicat in primavara lui 2012 de catre site-ul Mediapart, si anume o presupusa nota atribuita unui fost demnitar din cadrul regimului Kadhafi. Acest document anunta o sustinere financiara in valoare de 50 de milioane de euro din partea Libiei catre campania prezidentiala a lui Nicolas Sarkozy, in 2007, scrie MEDIAFAX.

Aceasta parte a cazului se afla in continuare in faza preliminara, a precizat sursa judiciara.

Parchetul din Paris a deschis o ancheta preliminara in urma unei plangeri pentru "fals si uz de fals" din partea lui Sarkozy, dupa publicarea acestui document.

Ancheta a fost extinsa, ulterior, in vederea verificarii acuzatiilor formulate de catre Takieddine, pe care acesta le-a repetat, ulterior, dar fara sa aduca elemente concrete pentru a le sustine. In cadrul acestei anchete, au fost efectuate perchezitii, la sfarsitul lui feruarie, la fostul secretar general al Palatului Elysée si la fostul ministru de Interne Claude Guéant, iar pe 11 aprilie la domiciliul lui Takieddine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.