O serie de proiecte de lege in domeniul controlului armamentului au fost respinse miercuri de Senatul american, care nu a reusit sa atinga pragul de 60 de voturi necesar adoptarii lor, relateaza MEDIAFAX.

Rudele victimelor atacului de la Virginia Tech si un supravietuitor al atacului din Arizona, prezenti in holul Senatului, au strigat "Rusine sa va fie".

Presedintele Obama a declarat la Casa Alba, la scut timp dupa vot, ca ziua de miercuri este una "destul de rusinoasa pentru Washington". Proiectul esuat a fost o prioritate a administratiei Obama, accentuata dupa atacul din decembrie de la scoala Sandy Hook.

Obama a declarat furios ca grupurile de lobby ale organizatiilor de aparare a dreptului la detinerea armelor au "mintit constient" in ceea ce priveste proiectul de lege, iar "republicanii si democratii au cedat in fata presiunii". Obama a mai adaugat: "Cu toate acestea, eforturile nu au luat sfarsit".

Opozantii proiectului de lege au explicat ca decizia a fost luata pe baza logicii si ca sentimentele nu ar trebui sa joace un rol in procesul decizional.

"Criminalii nu se supun verificarilor astazi (...), nu se vor supune verificarilor suplimentare", a declarat senatorul republican Charles E. Grassley.

National Rifle Association si-a incurajat membrii sa asalteze Senatul cu telefoane, scrisori si e-mailuri si a cheltuit 500.000 de dolari doar miercuri pe campanii publicitare care criticau "Interzicerea armelor de catre Obama".

Una dintre reclame afirma: "Spune-i senatorului tau sa asculte de politia americana in loc sa asculte de Obama si Bloomberg", facand referire la Michael R. Bloomberg, primarul New York-ului, un sustinator important al legii controlului armelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.