Coreea de Nord sarbatorea luni 101 ani de la nasterea fondatorului tarii, Kim Il-sung, in contextul unor tensiuni extrem de puternice privind programul nuclear al tarii.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat mausoleul dedicat memoriei bunicului, dar si al tatalui sau - Kim Jong-il, la Phenian, a anuntat agentia oficiala de presa KCNA.

Kim Jong-un a efectuat luni dimineata o vizita la Mausoleul Kumsusan, in cursul careia a adus "un tribut important si (a facut) o plecaciune umila" in fata fostilor conducatori ai tarii, potrivit KCNA, scrie MEDIAFAX.

Strazile din Phenian erau impodobite cu steaguri si bannere luni, zi care marcheaza cea mai importanta sarbatoare publica intr-o tara in care cultul personalitatii este cel mai puternic in lume, potrivit unui corespondent BBC de la Seul. Sarbatoarea poate fi interpretata ca relevand ceea ce se afla in spatele recentelor amenintari razboinice, si anume nevoia de a asigura supravietuirea regimului, apreciaza acest corespondent.

Tensiunile in Peninsula Coreea s-au amplificat dupa ce Phenianul a efectuat cu succes al treilea test nuclear subteran, pe 12 februarie, urmat de sanctiuni ONU. Potrivit unor speculatii, marcarea zilei de nastere a lui Kim Il-sung ar putea fi folosita in vederea efectuarii unui tir de racheta.

In aceasta perioada, in urma cu un an, Phenianul a lansat o racheta cu raza lunga de actiune, cu scopul declarat de a plasa un satelit pe orbita, eveniment care marca un secol de la nasterea fondatorului tarii. Racheta a explodat la putin timp dupa decolare. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat tirul, considerat in strainatate drept un test al unei rachete cu raza lunga de actiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.