Statele Unite s-au declarat pregatite sa negocieze cu Coreea de Nord daca aceasta face un pas in directia sa, in momentul in care la nivel mondial exista temerea ca regimul de la Phenian sa nu sarbatoreasca ziua de nastere a fondatorului sau cu o lansare de racheta.

"Statele Unite raman deschise unor negocieri oneste si credibile privind denuclearizarea, dar mingea se afla in terenul Phenianului", a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, in timpul unui discurs sustinut la Tokyo, unde efectua a treia si ultima etapa a turneului asiatic.

Inainte sa se deplaseze in Japonia, pe care Phenianul a amenintat-o recent cu "focul nuclear", Kerry a efectuat vizite la Seul - unde a reconfirmat sprijinul deplin al Washingtonului pentru aliatul sud-coreean - si la Beijing.

"Un lucru este sigur, si anume ca suntem uniti", a subliniat seful diplomatiei americane.

"Periculosul program nuclear de rachete al Coreei de Nord nu ameninta doar vecinii Coreei de Nord, ci si propriul popor", a insistat el, indemnand Phenianul sa "faca pasi importanti ca sa demonstreze ca isi va onora angajamentele si va respecta legile si normele internationale".

La Phenian, liderul Kim Jong-un a vizitat in cursul diminetii mausoleul unde sunt depuse corpurile imbalsamate ale primilor doi lideri ai tarii, si anume tatal sau, Kim Jong-il, si bunicul sau, Kim Il-sung, cel care este considerat fondatorul regimului si a carui a 101-a aniversare este sarbatorita in Coreea de Nord, scrie MEDIAFAX.

Televiziunea de stat nord-coreeana difuza documentare despre viata lui Kim Il-sung si imagini cu militari in timpul antrenamentelor, iar o mare parada militara era asteptata in capitala.

Phenianul a celebrat adesea aniversarile liderilor sai prin teste militare si ar putea, potrivit expertilor, sa marcheze data simbolica de luni printr-o lansare de racheta, ceea ce va constitui "o eroare enorma", dupa cum a precizat Kerry.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.