China pare "iritata" de provocarile aliatului sau nord-coreean insa nu cauta sa abandoneze sustinerea sa fata de regimul pe care vrea sa il mentina ca un "stat-tampon" la frontierele sale, a afirmat joi seful serviciilor de informatii americane, James Clapper, relateaza AFP.

"China are o noua echipa de conducere iar indicatiile pe care le avem arata ca aceasta este destul de iritata de comportamentul si retorica razboinica a lui Kim Jong-un", a declarat directorul national al informatiilor (DNI), James Clapper, in cadrul unei audieri in fata comisiei de Informatii a Camerei Reprezentantilor, transmite MEDIAFAX.

DNI, care supervizeaza cele 16 agentii de informatii americane, a recunoscut ca este dificil de stiut daca tanarul lider nord-coreean va urma calea tatalui sau in relatiile cu Beijing, care detine o influenta enorma asupra economiei Coreei de Nord.

"Contrar tatalui sau, cred ca el subestimeaza iritarea si jena Chinei la adresa sa", a apreciat Clapper.

Cu toate acestea, China nu va permite in niciun caz inlaturarea regimului de la Phenian, conform acestuia.

Cel mai rau scenariu pentru Beijing ar fi prabusirea acestuia care "ar facilita unificarea Coreei" sub egida Sudului, plasand astfel un aliat al Statelor Unite la frontiera chineza.

"Din punct de vedere geopolitic, China este foarte sensibila la faptul de a avea un stat-tampon prin Coreea de Nord", a explicat acesta.

Aceasta audiere a mai demostrat ca Kim Jong-un ramane, in esenta, o enigma pentru agentiile de informatii americane.

"Nu putem spune cum se va comporta deoarece este imprevizibil", a apreciat Clapper, pentru care Kim Jong-un pare mai dispus sa intreprinda "actiuni agresive" decat tatal sau Kim Jong-il, care a decedat la sfarsitului lui 2011.

"In general tatal sau provoca iar apoi calma lucrurile. Inca nu am vazut asta cu Kim Jong-un", a notat seful informatiilor americane, apreciind ca acesta va cauta fara indoiala sa isi "consolideze si sa isi afirme puterea".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.