Democratii si republicanii au anuntat miercuri incheierea unui compromis in Congresul american privind extinderea verificarii antecedentelor inainte de achizitionarea armelor, o masura promovata activ de catre Barack Obama.

Noul text va obliga verificarile antecedentelor judiciare si psihiatrice, dupa un fisier FBI, pentru vanzarile de arme pe Internet si in targurile specializate, unde au loc 40% din vanzarile actuale. Senatorii vor trebui sa adopte textul joi, iar Camera Reprezentantilor il va examina ulterior.

"Noi avem un acord (...) pentru a impiedica criminalii, bolnavii mintali si dezechilibratii sa procure arme", a anuntat democratul Joe Manchin. Masura "nu va rezolva totul, dar este utila", a adaugat republicanul Pat Toomey, potrivit MEDIAFAX.

"Acesta nu este textul meu, iar eu as fi preferat ca unele aspecte sa fie mai dure. Dar acordul reprezinta un progres binevenit si semnificativ", a reactionat Barak Obama, citat intr-un comunicat.

In prezent, verificarile sunt obligatorii la nivel national doar pentru magazinele specializate, cu exceptia catorva state care au pus in aplicare o legislatie proprie in acest sens. Grupul de lobby privind armele, NRA (National Rifle Association), a respins acest proiect, calificandu-l drept ineficient si anuntand ca reglementarea va slabi dreptul constitutional ca fiecare cetatean sa detina o arma pentru a se apara, conform amendamentului al doilea din Constitutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.