Proiectul de buget pentru 2014 prezentat miercuri de Barack Obama prevede scaderi importante de cheltuieli pentru agentiile americane de informatii.

Presedintele american solicita in acest proiect suma de 48,2 miliarde de dolari pentru CIA si celelalte agentii de informatii, in comparatie cu suma de 52,6 miliarde de dolari prevazuta in exercitiul bugetar al lui 2013, potrivit Biroului Directorului National pentru Informatii (ODNI).

Pentagonul a solicitat, la randul sau, 14 miliarde de dolari pentru programele sale in domeniul informatiilor militare, in contextul in care cheltuielile aferente exercitiului bugetar din 2012 au fost de 21,5 miliarde de dolari. Aceasta evolutie reflecta o tendinta observata incepand din 2012, Pentagonul - care finanteaza un anumit numar de servicii de spionaj - taind incepand din aceasta perioada cheltuieli in domeniul informatiilor, scrie MEDIAFAX.

Cifrele publicate miercuri nu includ, totusi, finantarea unor operatiuni in acest domeniu in cadrul Razboiului din Afganistan sau alte "eventuale operatiuni efectuate in strainatate".

Bugetele serviciilor de informatii sunt utilizate pentru mobilizarea unor sateliti-spioni sau unor echipamente ultraperfectionate, dar servesc totodata la plata a zeci de mii de angajati sau finantarea unor operatiuni paramilitare, ca de exemplu lovituri cu avioane fara pilot.

In afara de o scadere de buget luata in considerare in proiectul prezentat de Barack Obama, serviciile americane de informatii se confrunta deja cu taieri de buget automate, in urma impasului din Congres cu privire la problema finantarii statului federal.

Directorul National al Informatiilor americane (DNI) James Clapper si-a exprimat recent ingrijorarea fata de impactul acestor taieri prevazute asupra capacitatii agentiilor de informatii de a da curs misiunii lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.