Lidera diplomatiei europene , Catherine Ashton, a regretat luni decizia Serbiei de a nu semna acordul propus de UE in vederea normalizarii relatiilor sale cu Kosovo si i-a solicitat sa "faca un ultim efort" pentru a ajunge la un acord.

"Regret decizia guvernului sarb de a respinge propunerile si ii solicit sa faca un ultim efort pentru a ajunge la un acord", a declarat Ashton intr-un comunicat.

"Dupa mai multe sesiuni de negocieri, cred ca toate elementele unui acord asupra nordului Kosovo sunt disponibile", a continuat aceasta.

"Acordul trebuie incheiat de catre cele doua parti. Nu este datoria Uniunii Europene sa il impuna", a adaugat aceasta.

Serbia a anuntat luni ca nu va semna acordul asa cum a fost prezentat de UE si a cerut reluarea negocierilor sub patronajul Bruxelles.

"Guvernul Serbiei nu poate sa accepte principiile prezentate verbal echipei sale de negociatori la Bruxelles, deoarece acestea nu garanteaza o securitate totala si protectia Drepturilor Omului pentru sarbii din Kosovo", a declarat pentru presa premierul sarb Ivica Dacic, solicitand o "reluare urgenta a dialogului cu medierea UE".

Serbia se afla sub presiuni puternice dupa ultima reuniune sub patronajul UE, la 2 aprilie la Bruxelles, care s-a soldat cu un esec. Comisia Europeana trebuie sa prezinte la 16 aprilie un raport de evaluare care va fi transmis liderilor europeni inainte de summitul lor din iunie.

Incheierea unui acord cu Kosovo, a carui independenta proclamata in 2008 Serbia refuza sa o recunoasca, este o conditie cheie impusa de Bruxelles pentru acordarea unei date pentru demararea rapida a negocierilor de aderare a Serbiei la UE. Fara un acord cu Pristina, Belgrad risca sa vada aceasta data amanata pe termen nelimitat, scrie MEDIAFAX.

"Sper ca Serbia si Kosovo nu vor rata ocazia sa incheie un capitol si sa mearga inainte", a insistat Ashton.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.