Desi media alege sa sublinieze numarul de victime si violenta luptelor dintre cele doua parti, nu trebuie sa uitam ca violul este in fiecare zi folosit ca o unealta de control, intimidare si umilire.

Intr-o zi in toamna anului 2012, trupele guvernului au adus mai multe femei in inchisoarea unde era detinut un membru al Armatei Libere Siriene. Femeile erau logodnica, sora, mama si vecinele tanarului. Una cate una, femeile au fost violate in fata sa. Tanarul nu avea mai mult de 18 ani si a marturisit unui psihiatru ca atat el cat si barbatii care erau detinuti impreuna cu el fusesera la randul lor violati, relateaza The Atlantic.

"In cazul fiecarui mare conflict si in cazul fiecare razboi, comunitatea internationala spune ca nu va mai tolera violul in masa. Dar in Siria, nenumarate femei lupta in acest razboi cu trupurile si sufletele lor, iar noi ne frecam mainile si nu facem nimic", a declarat laureata premiului Novel, Jody Williams.

Nu se stie cat de des-intalnita este aceasta practica, deoarece, victimele ori sunt reduse la tacere (prin mijloace fatale), ori refuza sa vorbeasca despre abuz, de rusine. Soldatii armatei guvernamentale se fac vinovati de 90% din cazurile de violenta sexuala dovedite.

"Fortele de securitate au luat familii si le-au dat foc la casa. Mi-au luat fetele, le-au violat si apoi le-au ucis. Au tipat catre noi: 'Vreti libertate? Uite cea mai buna libertate'", a povestit o femeie pentru ziarul Al Hayat in iunie 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.