Ministrul sud-coreean al Apararii a anuntat miercuri ca dispune de un plan de urgenta ce prevede o posibila recurgere la forta, cu scopul garantarii securitatii cetatenilor sud-coreeni ce muncesc in complexul industrial Kaesong, pe teritoriul nord-coreean, inchis de Phenian.

"Am pregatit un plan de urgenta, inclusiv o posibila actiune militara, in cazul unei situatii grave", a declarat Kim Kwan-jin intr-o reuniune a deputatilor din cadrul partidului conservator, majoritar, scrie MEDIAFAX.

"Este necesar sa incercam sa impiedicam ca situatia sa se inrautateasca", a adaugat el.

Coreea de Nord a impiedicat miercuri dimineata angajati sud-coreeni sa patrunda in incinta complexului industrial Kaesong, considerat un simbol al cooperarii intre cele doua Corei, dar a anuntat ca sud-corenii care se afla inauntru pot sa plece.

Potrivit Seulului, doar noua sud-coreni, din 861 prezenti in interiorul complexului, au putut sa plece miercuri dupa-amiaza, dupa ora locala. Multi au ales sa ramana in interiorul complexului, pentru a se asigura de buna functionare a societatilor pentru care muncesc, a precizat Ministerul sud-coreean al Unificarii, insarcinat cu relatiile intre cele doua tari.

In complexul Kaesong, deschis in 2004, muncesc aproxmativ 53.000 de nord-coreeni, pentru aproximativ 120 de firme sud-coreene, in principal in sectorul manufacturier (haine, incalaminte, ustensile de bucatarie). Pe platforma industriala muncesc, de asemnea, cateva sute de sud-coreeni. Inchiderea complexului industrial Kaesong, pentru prima data din 2009 - cand a fost inchis o singura zi - si pana in prezent, intervine intr-un context de tensiuni puternice in peninsula.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.