Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, s-a odihnit corespunzator in spital in aceasta duminica de Pasti, in care s-a recuperat dupa o infectie pulmonara, iar starea sa de sanatate continua sa se amelioreze, a declarat presedintia.

"Presedintia a fost informata de medici ca fostul presedinte Nelson Mandela a petrecut o zi de odihna si continua sa primeasca ingrijiri. (...) Ei au anuntat o noua ameliorare a starii sale de sanatate", a declarat aceasta duminica seara, intr-un buletin de sanatate care s-a lasat asteptat toata ziua.

Purtatorul sau de cuvant Mac Maharaj - singurul abilitat sa comunice informatii despre starea de sanatate a celui mai ilustru pacient al tarii - a explicat anterior pentru AFP ca nu vrea sa deranjeze echipa medicala si ca nu difuzeaza niciun comunicat decat atunci cand va fi sunat.

Presedintia a anuntat sambata ca Mandela, spitalizat de miercuri seara din cauza unei infectii pulmonare, a fost supus unui drenaj de lichid pleural, acumulat din cauza recidivei unei foste pneumonii, si ca in prezent respira fara dificultate, scrie MEDIAFAX.

Pneumoniile se pot complica si pot provoca acumulare de lichid intre cele doua foi ale pleurei - o membrana care inconjoara plamanii -, ceea ce creeaza dificultati considerabile de respiratie, comprimand plamanii. Astfel, lichidul se dreneaza cu ajutorul unui ac introdus intre coaste, ceea ce le permite plamanilor sa dispuna de spatiul necesar.

Daca aceasta operatiune este mai degraba benigna, specialistii au amintit ca trebuie sa se mentina prudenta, din cauza varstei inaintate a pacientului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.