Ambasada Poloniei la Berlin a protestat fata de difuzarea de catre postul public german de televiziune ZDF a unei serii televizate consacrate celui de al Doilea Razboi Mondial ce ii prezinta pe polonezi in mod "deosebit de nedrept si ofensator".

Potrivit ambasadorului Jerzy Marganski, seria "Unsere Mutter, unsere Vater" (Mamele noastre, tatii nostri) "prezinta Armata tarii (Rezistenta, AK) si pe cei mai multi dintre polonezi ca pe niste oameni motivati de un antisemitism obscur, ce abia ii deosebeste de nazistii germani, si ca posedati de o lacomie ce ii determina sa comita cele mai josnice acte".

"Imaginea polonezilor si Rezistentei poloneze fata de ocupatia germana pe care o vehiculeaza aceasta serie este resimtita de cei mai multi oameni din Polonia ca deosebit de nedreapta si ofensatoare. Ea socheaza totodata", a adaugat ambasadorul.

Seria de trei episoade prezinta povestea a cinci tineri germani de la inceputul ofensivei naziste impotriva fostei Uniuni Sovietice, in iunie 1941, si pana la capitularea celui de al Treilea Reich, in mai 1945. Unul dintre eroii seriei, Viktor, este un evreu german care reuseste sa fuga in timp ce era transportat spre lagarul nazist Auschwitz-Birkenau si se alatura unui grup de membri ai rezistentei poloneze AK, o organizatie militara clandestina cu aproape 40.000 de membri, scrie MEDIAFAX.

Cele traite de Viktor au provocat cele mai multe critici din partea Varsoviei.

"Modul partinitor, aproape grotesc, in care seria prezinta Armata tarii poate crea impresia ca responsabilitatea exterminarii evreilor este impartasita, ca ea trebuie acceptata si de alte popoare", scrie ambasadorul Marganski.

Polonia protesteaza de mai multi ani fata de utilizarea de catre presa straina a expresiei "lagar de exterminare polonez", care risca sa atribuie responsabilitatea polonezilor, ei-insisi victime ale nazimului.

Majoritatea lagarelor mortii, unde milioane de persoane, marea majoritate evrei, au fost asasinate in al Doilea Razboi Mondial, au fost construite pe teritoriul actual al Poloniei, insa ele au fost create si conduse de Germania nazista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.