O bucata din East Side Gallery - un tronson de 1,3 kilometri din Zidul Berlinului, care este decorat cu aproximativ 100 de desene realizate de artisti din lumea intreaga - a fost inlaturata miercuri dimineata, pentru a face loc unui controversat proiect imobiliar.

Patru blocuri de piatra, reprezentand o bresa cu o latime de cinci-sase metri, au fost inlaturate si inlocuite cu o usa, a precizat un purtator de cuvant al politiei.

Lucrarile - efectuate la cererea promotorilor unui proiect imobiliar de lux, care intentioneaza sa construiasca un turn de locuinte inalt de 63 de metri, pe malul raului Spree, in apropiere de Zidul Berlinului, un simbol al Razboiului Rece - au inceput miercuri, la ora 04.00 GMT, si, la ora difuzarii acestei stiri, s-au incheiat deja, a mai spus purtatorul de cuvant.

Zidul va fi strapuns in doua locuri, pentru ca municipalitatea vrea sa asigure acces si la un pod pentru pietonii si ciclistii care vor sa traverseze raul, iar lucrarile trebuie finalizate pana in 2015, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit presei germane, circa 250 de politisti au fost mobilizati pentru aceste lucrari, pentru a evita orice incidente, avand in vedere ca proiectul imobiliar este unul controversat. Pe 1 martie, o prima tentativa de spargere a zidului s-a soldat cu esec, dupa ce circa 200 de persoane s-au mobilizat pentru a protesta fata de acest proiect. Cu o zi inainte, a avut loc o manifestatie la care au participat 6.000 de persoane. Cateva zile mai tarziu, actorul american David Hasselhoff a venit sa-si arate sprijinul in fata catorva mii de opozanti ai acestui proiect.

East Side Gallery este una dintre cele mai importante atractii turistice din Berlin si reprezinta cel mai mare tronson ramas din "Zidul de protectie antifascista" - potrivit numelui sau oficial est-german -, care a divizat capitala germana din 13 august 1961 pana pe 9 noiembrie 1989.

Din cei 155 de kilometri ai zidului care diviza Berlinul, au mai ramas in picioare portiuni care insumeaza doar circa trei kilometri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.