Peste 250.000 de persoane din California, un stat din vestul Statelor Unite, locuiesc in zone de coasta susceptibile sa fie devastate de inundatii in caz de tsunami, in urma producerii unor cutremure.

Potrivit studiului, valuri de opt metri sau mai inalte ar putea atinge nordul Californiei in cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea 8 in regiune.

"Mortile si pagubele provocate de tsunamiuri recente catastrofale au relevat cat de periculoase sunt tsunamiurile", se arata in studiului, care se refera la tsunamiurile ce au avut loc in 2004 in Oceanul Indian si in 2011 in Japonia.

"Probe istorice si geologice arata ca zona de coasta californiana s-a confruntat deja cu tsunamiuri de aceasta amploare si ca este amenintata de tsunamiuri ce pot fi create de diferite fenomene", inclusiv cutremure indepartate sau apropiate, scrie MEDIAFAX.

Raportul de 60 de pagini care insoteste acest studiu, elaborat de Agentia californiana pentru gestionarea catastrofelor (EMA), cuprinde harti detaliate cu zonele de coasta cele mai expuse riscului la San Diego, Los Angeles, Oakland si San Fracisco.

Numarul total al persoanelor care locuiesc in zonele susceptibile de inundatii provocate de tsunamiuri este de 267.000, in timp ce alte 169.000 de persoane lucreaza in aceste regiuni. In plus, numarul persoanelor aflate in aceste zone poate creste in mod semnificativ, in functie de momentul zilei, pe plajele turistice, spre exemplu.

Tsunamiurile produse in larg reprezinta un pericol minor, deoarece valurile sunt mai mici, iar autoritatile au timp sa declanseze alerte de tsunami.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.