Ministerul sud-coreean al Apararii si-a exprimat luni satisfactia fata de incheierea unui nou pact militar cu Statele Unite ce prevede un raspuns comun in cazul unei provocari din partea Coreei de Nord.

Acordurile anterioare stipulau o interventie americana in caz de conflict. Noul pact, semnat vineri, garanteaza sustinerea Statelor Unite fata de orice masura de retorsiune din partea Seulului si autorizeaza Coreea de Sud sa ceara forte militare americane suplimentare in caz ca va considera necesar acest lucru.

"Acest lucru permite celor doua tari sa raspunda impreuna provocarilor pe plan local din partea (Coreei de) Nord, (Coreea de) Sud efectuand (operatiunile), (iar) Statele Unite (oferind) sustinere", a declarat Kim Min-seok, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii.

"Acest lucru va avea drept consecinta sa impiedice (Coreea de) Nord sa indrazneasca sa ne provoace", a apreciat el.

Acest nou acord intervine in contextul unor tensiuni care se acumuleaza incepand din 2010 incoace. Bombardarea unei insule sud-coreene de catre Phenian, in noiembrie 2010, soldata cu patru morti, a marcat punctul culminant si a provocat o criza internationala, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite au aproape 30.000 de militari stationati in sudul peninsulei. Ei dispun de baze militare in Japonia, de unde pot veni trupe suplimentare.

Intre "provocarile" vizate in noul pact figureaza incursiuni ale unor nave nord-coreene de cealalta parte a frontierei maritime, bombardarea de insule sud-coreene apropiate de frontiera sau incursiuni aeriene cu avioane de lupta sau unitati speciale.

Acest acord autorizeaza "represalii viguroase" ce vor determina Coreea de Nord sa "regrete amarnic" orice actiune provocatoare, a avertizat seful Statului Major interarme sud-coreean, generalul Jung Seung-jo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.