Israelul este multumit de asigurarile oferite de presedintele american Barack Obama in privinta programului nuclear iranian, in prima zi a vizitei sale oficiale la Ierusalim.

"Presedintele (american) a promis ferm sa actioneze impotriva programului nuclear iranian, dar si sa consolideze cooperarea militara, diplomatica si in domeniul informatiilor, intre cele doua tari", a precizat Steinitz, care se ocupa si de dialogul strategic cu Statele Unite, potrivit postului de radio militar israelian.

"Presedintele a anuntat totodata demararea discutiilor cu privire la prelungirea dincolo de 2017 a ajutorului militar american acordat Israelului", a adaugat Steinitz.

Presedintele Obama a vorbit miercuri despre un nou acord-cadru, pe o perioada de zece ani, care ar trebui sa succeada celui din prezent, care expira in 2017, in ceea ce priveste ajutorul militar american acordat Israelului, care depaseste in prezent suma de trei miliarde de dolari pe an, scrie MEDIAFAX.

"Important este ca acest ajutor acordat Israelului nu este conditionat de abandonarea dreptului la autoaparare al Israelului, de capacitatea noastra de a lua decizii in conditii de independenta deplina in fata tuturor amenintarilor, inclusiv cea iraniana", a declarat multumit ministrul israelian.

Obama a declarat miercuri ca nu se asteapta ca Israelul sa conteze pe Washington in cazul unui atac impotriva Iranului, in cadrul unei conferinte de presa comune, alaturi de premierul israelian Benjamin Netanyahu, la Ierusalim.

"Nu ma astept ca premierul (Netanyahu) sa ia o decizie in ceea ce priveste securitatea tarii sale si sa conteze pentru aceasta pe o alta tara", a declarat Obama.

"Dar nu stiu daca israelienii vor lua o asemenea decizie", a adaugat el, aratand ca relativa proximitate deografica de Iran explica diferentele de perspectiva cu privire la amenintarea iraniana, intre Israel si aliatul sau american.

In schimb, presedintele american a recunoscut ca Israelul are dreptul sa se apere, a adaugat comentatorul politic al radioului.

Radioul militar a depistat "diferente" in dosarul iranian: "Benjamin Netanyahu ar vrea o accelerare a sanctiunilor americane impotriva Teheranului".

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.