Administratia Barack Obama are un plan pentru efectuarea unei operatiuni "punctuale" impotriva instalatiilor nucleare iraniene, afirma un oficial israelian in contextul vizitei presedintelui SUA in statul evreu.

"Americanii se pregatesc cu seriozitate pentru acest scenariu. Administratia Obama, spre deosebire de cea a predecesorului sau, a pregatit un plan pentru o operatiune punctuala in cazul in care Statele Unite vor decide sa atace. Americanii vor putea efectua o operatiune punctuala impotriva instalatiilor nucleare iraniene fara a fi vorba neaparat de un razboi regional", afirma oficialul israelian, care a preferat sa pastreze anonimatul.

Comandamentul militar israelian este la curent cu sanctiunile americane si cu pregatirile pentru o posibila interventie militara. "Este foarte important ca Statele Unite sa arate determinare. Am vazut determinare in discursul vicepresedintelui Joe Biden si vom auzi din nou acest lucru de la presedintele SUA, in Israel. Iar ei sunt seriosi in ceea ce spun. Problema este precedentul istoric: Coreea de Nord a reusit sa fabrice arme nucleare, deci Israelul este sceptic", adauga oficialul citat, scrie MEDIAFAX.

Zilele trecute, Barack Obama a indemnat Iranul sa adopte "masuri urgente si semnificative" pentru diminuarea tensiunilor cauzate de controversatul program nuclear, cu doua zile inainte de vizita in Israel. "A venit timpul ca Administratia de la Teheran sa ia masuri imediate si semnificative pentru a reduce tensiunile; sper ca va coopera pentru solutionarea in mod durabil a problemei nucleare", a transmis Obama intr-un mesaj video adresat iranienilor cu ocazia Anului Nou iranian, Noruz.

Saptamana trecuta, Obama estima ca Iranul are la dispozitie un interval putin mai mare de un an pentru a se dota cu arme nucleare, precizand ca Statele Unite mentin "toate optiunile" in contextul amenintarii nucleare iraniene. "Obiectivul nostru este sa ne asiguram ca Iranul nu va avea arme nucleare cu care sa ameninte Israelul", declara presedintele SUA.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.