Locuitorii din regiunea natala a lui Saddam Hussein regreta epoca fostului dictator.

"Este natural sa fim mandri" de Saddam Hussein, afirma Um Sara. "El conducea tara fara probleme, indiferent de circumstante", adauga aceasta locuitoare de la Tikrit, un oras aflat in apropiere de satul natal al lui Saddam Hussein si la 160 de kilometri nord de Bagdad.

La Bagdad, legaturi cu Saddam si regimul sau pot pune capat carierei unui politician. Insa, la Tikrit, numerosi locuitori sunt atasati de fostul presedinte, indepartat de la putere in 2003, in urma invaziei americane, si executat in decembrie 2006.

Acest atasament se explica mai ales prin faptul ca orasul era deosebit de "rasfatat" de catre fostul dictator.

"Saddam ne-a ajutat mult, este normal sa fim atasati de el, asa cum altii pot fi atasati fata de Charles de Gaulle", apreciaza Abu Husein.

Desi in timpul lui Saddam Hussein serviciile publice constituiau un esec, regimul a introdus un sistem de subventii care permitea celor mai saraci sa se hraneasca, in profida embargoului impus de catre comunitatea internationala, scrie MEDIAFAX.

In prezent, numerosi irakieni sunt afectati de o lipsa crunta de infrastructuri si servicii de baza, fiind, de asemenea, lipsiti de electricitate si apa potabila. Somajul a ramas la un nivel ridicat, coruptia este generalizata, iar anumiti cetateni sunt dezamagiti de politicienii alesi.

"Tara noastra nu s-a schimbat si nu s-a dezvoltat in acesti ultimi zece ani", deplange Khaled Jamal, un ceasornicar de la Tikrit.

Numeroase dificultati cu care se confrunta irakienii, "ne fac sa il iubim pe Saddam", declara Ines. "Ne fac sa fim mandri de el si sa regretam epoca sa", adauga aceasta invatatoare, in varsta de 37 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.