Arabia Saudita, Irakul si Kuweitul vor suplimenta exporturile de petrol catre India, tara care se pregateste sa inceteze importurile din Iran pentru a se alinia sanctiunilor economice internationale impuse statului islamic, au declarat surse apropiate situatiei.

In asteptarea unui ordin de la Ministerul Petrolului privind incetarea aprovizionarii din Iran, rafinariile din India negociaza parametrii contractelor anuale cu Arabia Saudita, Irakul si Kuweitul pentru perioada aprilie 2013 - martie 2014, au afirmat sursele citate.

India cauta astfel sa se asigure ca activitatea industriei de rafinare nu va fi afectata de incetarea importurilor de petrol din Iran. Totodata, guvernul indian are in vedere reducerea subventiilor acordate producatorilor de carburanti, pentru a restrange deficitul bugetar.

La preturile actuale, Iranul ar putea pierde anual venituri de 11,5 miliarde de dolari pe an in urma incetarii exporturilor de petrol catre India.

Republica islamica este tinta unor sanctiuni economice dure impuse de Statele Unite si aliatii europeni, care incearca astfel sa descurajeze programul nuclear controversat al Teheranului.

India importa in prezent 300.000 de barili de petrol pe zi din Iran, reprezentand 110 milioane barili pe an. Petrolul iranian se tranzactioneaza la aproximativ 105 dolari pe baril.

Iranul a produs in februarie 2,7 milioane barili de petrol pe zi. Exporturile de petrol ale tarii au scazut cu 40% in ultimele noua luni ale anului trecut. China, India si Africa de Sud sunt principalii clienti ai Iranului, asigurand 70% din exporturile de petrol ale statului islamic, procentaj care reprezinta aproximativ 900.000 barili pe zi, scrie MEDIAFAX.

Arabia Saudita a produs in luna februarie 9,1 milioane de barili pe zi, Irakul 3,1 milioane barili, iar Kuweitul 2,8 milioane barili, potrivit raportului lunar prezentat marti de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol.

India a importat 171 milioane tone de petrol in anul financiar aprilie 2011 - martie 2012, potrivit datelor Camerei de Comert si Industrie din India. Principalii furnizori de petrol ai tarii sunt Arabia Saudita, Irakul, Kuweitul si Iranul.

Citeste si:
Ce venituri cresc în 2024: pensii, salarii profesori, primari și...
Ce venituri cresc în 2024:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.