Astronauta Claudie Haigneré, prima frantuzoaica ajunsa in spatiu, fost ministru al Cercetarii si presedintele Universcience, si-a anulat vizita pe care urma sa o efectueze la Bucuresti, marti si miercuri.

Reprezentantii Ambasadei Frantei la Bucuresti au declarat pentru MEDIAFAX ca vizita a fost anulata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile de la Paris - in nordul si vestul Frantei a fost instituit un cod portocaliu de ninsoare, iar mai multe avioane sunt blocate la sol.
Claudie Haigneré trebuia sa viziteze Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH) din Magurele, unde va fi construit un nou laser de mare putere, ELI-NP, dar si sa se intalneasca cu profesorul Ion Morjan, directorul Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor (INFLPR), cu Marius Piso, directorul Agentiei Spatiale Romane (ROSA), si cu o mai veche cunostinta de-a ei, astronautul roman Dumitru Prunariu.

Nascuta in orasul Le Creusot, pe 13 mai 1957, Claudie Haigneré a studiat medicina la Facultatea de Medicina Paris-Cochin si a absolvit cursurile Facultatii de Stiinte Paris-VII. A obtinut o diploma in biologie si medicina sportiva (1981), o diploma in aviatie si medicina spatiala (1982) si o diploma in reumatologie (1984). In 1986, a obtinut o diploma in biomecanica si in fiziologia miscarii. Si-a obtinut doctoratul cu o teza in stiinte neuronale in 1992.

Claudie Haigneré a fost membru de rezerva al echipajului misiunii Altair de pe fosta statie spatiala ruseasca MIR, in 1993, la care a participat si astronautul francez Jean-Pierre Haigneré, cu care s-a casatorit ulterior. Asteroidul 135268 Haigneré a fost numit in onoarea lor. Claudie Haigneré a petrecut 16 zile la bordul statiei MIR in 1996, in cadrul misiunii spatiale franco-rusesti Cassiopeia. In 2001, ea a devenit prima femeie europeana care a vizitat Statia Spatiala Internationala (ISS), in cadrul misiunii spatiale Andromeda.

In aprilie 2011, Claudie Haigneré a fost recompensata cu Legiunea de Onoare in rang de Ofiter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.