Orasul american New York nu mai poate pune in aplicare de marti o interdictie de vanzare a recipientelor mari de bauturi cu un continut ridicat de zahar, dupa ce un judecator a blocat restrictia, pe care a calificat-o ca "arbitrara", potrivit CNN.

"Instanta considera ca reglementarea (...) este plina de exceptii pe criterii economice si politice", a explicat judecatorul care a blocat aplicarea planului, transmite MEDIAFAX.

Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a declarat imediat ca va face apel impotriva deciziei. Departamentul pentru sanatate al primariei are autoritatea necesara pentru a folosi o astfel de interdictie cu scopul de a combate obezitatea, a afirmat el.

"Consideram ca decizia judecatorului este gresita si ne asteptam sa castigam la apel", a spus Bloomberg.

Legea, care urma sa intre in vigoare la miezul noptii, ar fi restrictionat vanzarea bauturilor in recipiente mai mari de 16 uncii (0,45 litri) in restaurante, fast-food-uri, cinematografe si stadioane.

Multi retaileri, precum 7-Eleven, nu ar fi fost nevoiti sa respecte legea, intrucat activitatea acestora este reglementata de autoritatea statala si nu de primaria orasului.

"Rezultatul ar fi ca o persoana nu ar putea cumpara o bautura mai mare de 16 uncii intr-un loc, dar ar putea cumpara de la alt retailer, care ar putea fi situat chiar langa primul", a afirmat judecatorul.

Procesul a fost deschis de un grup de asociatii ale companiilor, intre care Asociatia Producatorilor de Bauturi din SUA si organizatia din New York a Asociatiei Nationale a Proprietarilor de Cinematografe.

Aproape 60% din adultii din New York si 40% din copii care merg la scoala sunt obezi sau au o greutate mai mare decat cea normala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.